27. Wasabi do Chrzanu

 Z wielkimi trudnosciami udalo mi sie znalezc  tlumaczenie gugla na obcym laptopie, ale to nie jest latwe. Pokusa przyszla do sprobowania, gdykupilem suszi ma przekaske obiadowa dla siebie i Anny i spytalem co to jest takie zielone w malej torebce. „Wasabi” powiadomila mnie  „taka japonska przyprawa” Sprobowalem i mowie:: wasabi jest do chrzanu.  Tak, tak, potwierdzila skwapiliwie latorosl, wlasnie jak chrzan. Troche. Na makaron jednak jakos mi nie wygladal. Moze dlatego, ze nie bylo w pokoju suszy.                    
Chrzan japoński (Japoński 山葵, hiragana: わさび) jest bardzo silna makaronu zielony, tradycyjnie wytwarzane przez głównego z Wasabia japonica wasabi (). Chrzan japoński zakład jest w kålfamilien (kapustowate) i są często nazywane Chrzan japoński. Dzisiaj będzie bardzo wasabi, również w Japonii, wykonane z peroksydaza dodaje kolor gorczycy i zielone, jako wasabi roślin jest trudna do pielęgnować. Możemy na przykład minglic często wasabi up z soyasos i użyć go do zanurzenie ryb, kiedy jesz susze. Czesi mowia, ze ta nazwa „se preklada do czesztini jako japonsky zeleny krzen i je velmy ostry.

Reklamy

Komentarze 2 to “27. Wasabi do Chrzanu”

  1. nyema Says:

    pominglone do nieprzytomności to jest, tak, wasabi wszędzie w powieściach Murakamiego i do zanurzenia ryb, i do chrzanu, tylko ta peroksydaza, zielony potwór!!!

  2. stefan Says:

    nyema: nasz chrzan w smietanie nawet lubie umiarkowanie, ale spotkanie z zielona peroksydaza musi zostawic niezapomniany smak na jezyku. Wbrew wasabi, pogoda byla dzis niemal wiosennie sloneczna i nawet +7st. Dobrej nocy 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: